
RE: Part 63 Subpart EEE Section 5.3 Interference Respon ...

Subject: RE: Part 63 Subpart EEE Section 5.3 Interference Response Test
From: <rauenzahn.scott@epamail.epa.gov>
Date: Tue, 22 Ju\ 2003 16:02:21 -0400
To: ladams@metcoenv.com, crwi@erols.com
CC: Galbraith.Michael@epamail.epa.gov

Dear Lewis Adams and Mel Keener:

It took us a while to formulate a response to your request for
assistance regarding interference tests for CO, HC, and 02 CEMS.
Unfortunately, no one here has any familiarity with these CEMS
themselves. Below are a few e-mails we received from our contractor
regarding these requirements.

Please note that we agree with our contractor's conclusions, namely
that
we do not believe there is a strong need to require interference
testing. If there is a requirement in the appendix, it is there by
error and we need to remove it.

In the meantime, if your permitting people insist that you conduct
the
test anyway, you are pretty much free to develop whatever protocols
you
feel are appropriate.

Scott Rauenzahn
----- Forwarded by Scott Rauenzahn/DC/USEPA/US on 07/22/2003 03:55
PM

Bruce Springsteen

<bspringsteen@eer
Rauenzahn/DC/USEPA/US@EPA

gc.com>

To: Scott

cc:

Subject: RE: Part 63
Subpart EEE Section 5.3 Interference

07/18/2003 12:21 Response Test

PM

Please respond to

bspringsteen
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RE: Part 63 Subpart EEE Section 5.3 Interference Respon ...

Scott:

Couple follow-ups to earlier notes:

For CO CEMS, appears in a few cases (e.g., chern waste incin in
Utah), CO
CEMS are challenged with various ranges of C02 (interference like
tests)
to
document impact on CO response. Although, CRWI seems correct in
that
C02
will produce a positive bias on CO response (i.e., the CO reading
will
be
higher than actual as a result of C02 interference).

For HC FID, learned that response in some instruments is somewhat
sensitive
to the 02 level in stack gas.

Bruce

-----Original Message-----
From: Bruce Springsteen [mailto:bspringsteen@eergc.com]
Sent: Thursday, July 17, 2003 9:09 AM
To: 'rauenzahn.scott@epamail.epa.gov'
Subject: RE: Part 63 Subpart EEE Section 5.3 Interference Response
Test

Scott:

Agree with CRWI and METCO comments that there is a reference to
requiring an
"interference" test as part of the RATA for CO, 02, and HC CEMS in
EEE
CEMS
QA Appendix, but no discussion of how to do this in the PS 4B (CO,
02)
or SA
(HC), or no current requirement for the interference test as part of
the
BlF
rule.

We (Steve Schliesser or I) were not aware of this new requirement,
and
do
not know if this was added intentionally to the CEMS QA procedures,
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RE: Part 63 Subpart EEE Section 5.3 Interference Respon ...

or
included by accident.

Either way, a quick technical evaluation:

CO CEMS are almost always NDIR or gas filter correlation (a
variation of
NDIR) .

Straight NDIR monitors are susceptible to interference primarily
from
C02
and H20. H20 is always removed (condensed) prior to measurement,
thus
is
not a problem.
C02

Calibration must be made with the typical/expected

level (or a correction factor used). Because C02 level in
combustion
gases
is fairly stable this is not usually considered a problem.

With the more advanced gas filter correlation monitors (which I
think
many
unit use), potential for interferences is essentially eliminated.

02 CEMS are typically paramagnetic -- NOx and HC can cause small
interferences. Additionally, electrocatalytic and polarographic
methods
can
be used. Electrocatalytic can be sensitive to the level of CO and
HC in
gas.

HC FID response may be slightly different depending on 02, H20, or
C02
levels, but probably not much. Much more sensitive to type
(species) of
HC
-- for example, chlorinated HCs have much different response than
aliphatics, which are different that alkenes, Note that FIDs
are
always calibrated with methane or propane.

Our conclusion is that we don't see a strong need for an
interference
test
for CO, 02, or HC monitor -- and that described for Method 20 (NOx
for
gas
turbines) (mentioned by CRWI) does not seem that beneficial. Or,
maybe
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RE: Part 63 Subpart EEE Section 5.3 Interference Respon ...

leave it up to CEM manufacturer factor to certify that has adequate
response
to range of expected stack conditions.

Note that do not agree with CRWI comment that interferences will
always
produce a CEM reading that is higher than actual level.

Bruce

-----Original Message-----
From: rauenzahn.scott@epamail.epa.gov
[mailto:rauenzahn.scott@epamail.epa.gov]
Sent: Wednesday, July 16, 2003 6:24 AM
To: bspringsteen@eergc.com
Subject: Part 63 Subpart EEE Section 5.3 Interference Response Test

Bruce:

We got in a bunch of questions from
HC/CO CEMS requirements in general.
matters, SAIC wrote the performance
G

people concerning this, and the
We have no expertise in these

specs for the BIF rule and Larry

apparently screwed up Appendix EEE. We could sure use some help
from
you all. Could you all please figure out what people are saying and
recommend a response to these folks? We need a response by Friday
since
it impacts a test being conducted next week. Thanks!! This is the
first of 2 e-mails.

Scott
----- Forwarded by Scott Rauenzahn/OC/USEPA/US on 07/16/2003 10:22
AM

Michael Galbraith

To: Scott
Rauenzahn/OC/USEPA/US@EPA

07/16/2003 08:25 cc:

AM Subject: Part 63
Subpart
EEE
Section 5.3 Interference

Response Test
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RE: Part 63 Subpart EEE Section 5.3 Interference Respon ...

it was R6, not 1
----- Forwarded by Michael Galbraith/OC/USEPA/US on 07/16/2003 08:26
AM

Lewis Adams

<ladams@metcoenv.
Galbraith/DC/USEPA/US@EPA

com>

To: Michael

cc: Hugh
Oavis/OC/USEPA/US@EPA

Subject: Part 63
Subpart
EEE
Section 5.3 Interference

07/15/2003 04:14 Response Test

PM

Please respond to

ladams

Mr. Galbraith,
Next week METCO Environmental is to conduct a relative accuracy test
audit
(RATA) to certify a CEMS on a hazardous waste combustor for a
client.
This
source is subject to the regulations described in 40 CFR Part 63,
Subpart
EEE. METCO's client has inquired about the Interference Response
Test
referenced in Section 5.3 of Subpart EEE. Section 5.3 requires that
an
Interference Response Test must be conducted whenever a RATA is
conducted.
At this time METCO's client, METCO, the TCEQ, and EPA Region 6
cannot
locate
where the procedures are described for conducting this required
Interference
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RE: Part 63 Subpart EEE Section 5.3 Interference Respon ...

Response Test. It would be greatly appreciated if you could forward
me
the
procedures or issue a formal response in a timely manner since the
RATA
is
to be conducted next week. METCO's client is concerned that if this
Interference Response Test is not performed the CEMS would be deemed
"out of
control" and possible notice of violations could be cited by the
regulatory
agencies. Thank you.
-Lewis

Lewis Adams
Program Manager
METCO Environmental
Ph: 972-931-7127
Fax: 972-267-4111
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Subject: Interference response test
From: Melvin Keener <crwi@erols.com>
Date: Mon, 30 Jun 2003 18:10:55 -0400
To: Mike Galbraith <galbraith.michael@epamail.epa.gov>

Mike

In the appendix of EEE (64 FR 53069), section 5.3 requires that an interference
response test must be conducted every time a RATA or an ACA is conducted. These
tests are required every quarter (RATA annually and ACA every other quarter - see
section 5.1 and 5.2). Section 5.3 references the applicable Performance
Specifications (4B for CO and 02, and SA for total hydrocarbons).
When PS 4B and SA are examined, there is no reference to an interference response
test. There is a reference in PS 4B that says that the CEM must be shown to be
free of interference. This is normally done in the laboratory as part of the
certification of the instument by the manufacturer.
One would think that since there is no reference to an interference response test
in these two PS, there should be no requirement to do such a test every quarter.
However, there are discussions of an interference response test in section 6.2 of
Methods 3A (02 and CO CEMs) and 7E (NOx CEM). Both of these methods refer to
section 5.4 of Method 20 (NOx, S02, and 02 CEMs). This section describes a test
(CO - 500 ppm, S02 - 200 ppm, C02 - 10%, and 02, 20.9%) but also allows the use of
vendor data in lieu of conducting the test.
These was some a question of how this requirement matches what is already in the
BIF regulations. When Part 266, Appendix IX, section 2 is examined, there is no
mention of an interference response test. All that is mentioned is in section
2.1.6.4.2.2 that a nondispersive infrared analyzer should use a interference trap.
If that trap is not used, then a laboratory interference test can be used prior to
the field test (but only by approval of the Administrator) .
CRWI members are not exactly sure how to comply with this requirement. All
instruments are certified by the manufacturer before they are installed. There
does not seem to be a physical reason why these instruments should be checked every
quarter for interferents. Besides, any interference would show up as a false
positive, giving higher readings that are actually there. If the instrument is not
working properly, it is in the facility's best interest to get it fixed.
CRWI can see no real reason for this section and suggests that it be removed from
the regulations.

Mel
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Interference Response Test

Subject: Interference Response Test
Date: Wed, 20 Mar 2002 11:47:30 -0600
From: Jerry <jdrake@cs2inc.com>

To: "Keener, Melvin" <crwi@erols.com>
CC: "Drake, Elizabeth" <edrake@cs2inc.com>, "Nixon, Joe" <jnixon@cs2inc.com>

Mel,

Some comments related to the interference response test of CEMS.

Section 5.3 of the Appendix to Subpart EEE specifies conducting the interference response test pursuant to the performance
specifications. The Appendix also references Performance Specification 4B for CO and 02 CEMS and PS 8A for total
hydrocarbon CEMS. PS 4B references the "test procedures" ofPS 3 for 02 CEMS and PS 4A for CO CEMS. Section 8.4 of
PS 4A specifies that the "CEMS must be shown to be free from the effects of any interferences". I found nothing else in the
Performance Specifications concerning interference response tests.

I looked at the EPA Methods for CEMS and found discussions on interference response tests in Section 6.2 of Method 3A
(02 and C02 CEMS) and Section 6.2 of Method 7E (NOx CEMS). Both ofthese methods refer to Section 5.4 of Method 20
(NOx, S02, and 02 CEMS) for the interference response test. Section 5.4 of Method 20 does contain a procedure for
performing an interference response test.

The procedure uses gases or a mixture of gases containing CO (500 + - 50 ppm), S02 (200 + - 20 ppm), C02 (10 + - 1%),
and 02 (20.9 + - 1%). The gases are injected and the responses recorded. The interference response is acceptable if the sum
of the differences (if more than one gas is used) is less than 2% of the span of the instrument. This section also allows the
use of vendor data in lieu of conducting the test.

I would think that doing the test on a quarterly basis would impose a certain amount of burden on the facilities. However, if
the use of vendor data is allowed then a one-time effort would be required to document it.

I do not know if this type of interference test is routinely performed. Possibly a stack sampler could provide some insight to
this. Also, I do not know if CEMS responses are typically affected by other gases (although I seem to recall something about
C02 affecting CO results). A vendor or stack sampler could provide better information.

Jerry Drake
Compliance Strategies & Solutions, Inc.

IX
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Subject: Interference Test
From: "Wrye, Gerald - Eastman" <gwrye@eastman.com>
Date: Wed, 30 Apr 2003 16:07: 18 -0400
To: "Mel Keener (E-mail) .. <crwi@erols.com>

FYI - You have probably already looked at this but section 6.2 of Method 3A
talks about the interference response test. It only requires it initially
before the instrument is put into use and rechecks if changes are made to
the instrument.

Gerald Wrye
B-540, Phone 2834
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